joi, 7 martie 2013

Cum sa faci bani cu iepuri

Afaceri cu iepuri

O mica ferma de iepuri ar putea fi o optiune.

E adevarat, eu am crescut cateva sute de iepuri la viata mea, dar am facut-o exclusiv din placerea de a-i avea in curte si din necesitatea de a avea permanent carne gustoasa si sanatoasa in congelator. Prin urmare nu-ti garantez ca sfaturile mele ti s-ar potrivi. Nu promit sa iti fac cadou reteta  succesului, dar voi incerca sa te ajut dupa posibilitati.

Deci: Ce cred eu ca ar trebui sa faci pentru a initia o afacere cu iepuri ?

Pasul 1: Pune-ti cateva intrebari despre tine

Intai si intai analizeaza-te si intreaba-te daca genul asta de afacere ti s-ar potrivi. Ai mai crescut iepuri? Iti plac? Esti vreun tip sensibil care stramba din nas cand trece pe langa un grajd de animale ?

Da-ti singur raspunsurile. Cumpara-ti cativa iepurasi in incearca sa ii cresti in curtea gospodariei tale. Daca tragi concluzia ca o astfel de ocupatie este ceva frumos, treci la ...

Pasul 2: Culege informatii

Cumpara carti si fa rost de diverse materiale despre cresterea, inmultirea, sacrificarea si valorificarea iepurilor.  Invata despre comportamentul lor,bolile specifice, necesitatile lor ca specie, rasa, individ. O parte din informatii le vei gasi pe acest site.

Fi ordonat.    Fa-ti o mapa cu toate acestea. Citeste tot o data, de doua ori, de douazeci de ori. Studiaza, noteaza, memoreaza, fa comparatii intre ce stii despre iepuri si ce regasesti "pe viu" la iepurii din crescatoria ta.  Pana la urma vei deveni un bun cunoscator in materie.

Foloseste cu perseverenta motoarele de cautare de pe internet si scoate cat mai mult material privind legislatia in domeniul cunicul.

Vei intelege astfel ce fel de agent comercial ar trebui sa devii pentru a avea avantaje in cresterea si valorificarea iepurilor.
  • Persoana fizica ?
  • Persoana juridica ?
Fiecare varianta are avantaje si dezavantaje.

Invata dinainte cum trebuie sa procedezi ca sa sa infiintezi o :



  • 1. Persoana Fizica Autorizata
  • 2. Asociatie Familiala
  • 3. Societate Comerciala

Invata si care sunt deosebirile, avantajele sau dezavantajele dintre aceste 3 forme de organizare. De exemplu, veniturile din agricultura realizate in exploatatii familiale nu se impoziteaza. Societatilor comerciale li se aplica insa cota de impozitare.  Judeca singur ce ti se potriveste. Este vital sa afli cat mai multe informatii . Adu-ti aminte : legea poate fi o bariera pentru cei ignoranti, dar la fel de bine poate fi o rampa de lansare pentru cei informati.

Fa un mic studiu de piata pe internet ca sa iti formezi o imagine despre:
  • Care este oferta existenta deja in zona teritoriala vizata de tine ( ferme, microferme, crescatorii, etc)?
  • Care este cererea ?
  • Ce doritori potentiali exista:magazine, restaurante, s.a.m.d.?
Daca simti ca ti-ai format o vedere de ansamblu, treci la ...


Pasul 3 :  Munca de teren


Studiaza la ea acasa oferta si cererea din zona ta de interes. Fa-ti timp si viziteaza cateva ferme cunicule renumite.

Te asigur ca discutand cu oamenii de acolo vei afla lucruri noi. Ia notite, fa poze, fa-ti relatii cu crescatori seriosi si experimentati.

Toate acestea iti vor folosi cu siguranta mai tarziu. Viziteaza magazinele, pietele, restaurantele si abatoarele din zona ta de interes.

Spune-le onest ce intentionezi sa vinzi in viitor si cere-le opinia. Asculta-le cu atentie raspunsurile. Acei oameni vor fi maine piata ta de desfacere.

Incet-incet, ideile valoroase vor incepe sa apara in mintea ta si vei intelege ce inseamna o afacere. Pentru ca cele mai bune modalitati de a deveni specialist intr-un domeniu (orice domeniu) sunt studiul serios, curiozitatea de copil si practica zilnica.

Fa un drum pana la primaria locala si intra in legatura cu functionarii birourilor de registru agricol si cadastru. Vei afla informatii despre conditiile legale de amplasare a unei ferme (intravilan, extravilan), aprobari necesare, cuantumul taxelor aferente, terenuri din zona disponibile si multe altele.

Sa vorbim si despre ...

Pasul 4: Alegerea suprafetei de teren

Ce criterii trebuie sa indeplineasca locul unde va fi amplasata viitoarea ta ferma ?

Nu sunt prea multe, dar acelea care sunt, sunt obligatorii:

Terenul ales trebuie sa fie in panta (minim un 10 grade).

In acest mod apele pluviale se vor scurge cu usurinta,iar pericolul umiditatii excesive este redus. Umiditatea mare inseamna proliferarea tantarilor si agentilor patologici si implicit a bolilor specifice iepurilor. Daca terenul nu este in panta,va trebui sa investesti din buzunarul propriu in desecarea sa si nu cred ca ai nevoie de asta.

Suprafata minima trebuie luata in considerare difera de la un caz la altul.

Nu uita ca la o crescatorie mare (peste 50 de iepuroaice de prasila) , pe langa adapostul principal trebuie sa existe si cladiri anexe de depozitate a furajelor, a paioaselor pentru asternut, un miniabator (daca ai asta in plan),o fantana (sursa principala de apa), un spatiu destinat exclusiv depozitatii gunoiului si ... ce mai crede nasul tau de viitor afacerist.

Ai nevoie de minim o jumatate de hectar pentru toate astea si (optional) inca cel putin 1-2 hectare pentru culturile agricole (iepurii mai trebuie sa si manance,nu ?)

Trebuie ca terenul destinat fermei sa respecte distanta minima prevazuta de lege fata de zonele de transport rutier si de zonele locuite. In caz contrar, fie nu vei primi autorizatie de constructie, fie vei avea multiple probleme cu vecinii ("aromele" deseurilor zootehnice nu prea sunt apreciate nicaieri in lume).

Daca toate conditiile de mai sus sunt indeplinite,putem trece la ...

Pasul 5 : Echipamente

Aceasta problema nu ridica dificultati majore. In prezent exista numeroase firme care ofera custi de diverse tipuri, sisteme de adapare, hranitori automate, sisteme de ventilare si instalatii de evacuare a dejectiilor. Cele mai sofisticate sunt oferite de firmele din afara ( localizate in Italia,Franta, Slovacia, Ungaria s.a.).

Nu este exclus insa sa gasesti ofertanti seriosi si la noi. O simpla cautare pe internet te va lamuri despre aceasta.

In functie de amploarea viitoarei viitoarei tale afaceri, va trebui sa optezi pentru custi multietajate sau pe un singur nivel (Flat-Deck). In cel de al doilea caz observarea efectivelor si executarea curateniei sunt realizate mai usor.

Pasul 6: Necesarul de iepuri reproducatori

Eu unul cred ca trebuie sa incepi cu maxim un mascul si 10 femele. Pentru un incepator e suficient. Aceste exemplare trebuie sa le cumperi de la un crescator autorizat si certificat pentru domeniul respectiv.

Iti recomand sa nu te uit la bani cand e vorba despre calitatea reproducatorilor (calitatea materialului lor genetic este cel care asigura profitabilitatea afacerii). La alegerea rasei, trebuie sa luam in considerare modul de valorificare principal din viitoarea ferma : carne,lana sau blanuri.

Pasul 7: Hrana

Pentru un spor de greutate stabil si rapid, granulele sunt o alegere fericita. Pot fi cumparate o singura data pe an si depozitate intr-o magazie, in conditiile specificate de producator.

In cazul in care consideram ca nu ne permitem o alimentatie formata exclusiv din granule, va trebui sa utilizam terenul adiacent fermei pentru cultivarea plantelor furajere pe care le-am descris la capitol despre alimentatie (ceea ce inseamna de fapt cheltuieli suplimentare legate de achizitionarea de teren , seminte si utilaje agricole).

Amintesc ca o modalitate mixta de hranire conduce automat la un spor mai redus in greutate, ceea ce inseamna implicit cresterea duratei de dezvoltare a fiecarei serie de pui.

Cantitatea necesara de furaje granulate ce va fi achizitionata pentru un an se face in functie de numarul de capete pe care urmeaza sa le crestem .

Acest numar difera in functie de sistemul de crestere pentru care opteaza crescatorul ( 3-4-5 fatari pe an. Nu recomand depasirea acestui numar).

Pasul 8: Capitalul de pornire


Mda, am si ajuns pana la urma si la chestiunea banilor. Pentru a demara toate cate le-am descris mai sus, sunt necesare anumite sume pe care cei mai multi dintre noi nu le poseda.  Nu-i nimic, nu va descurajati. Daca tot ne-am pornit la drum intr-o afacere asa de frumoasa, ar fi culmea sa ne impiedicam de un aspect atat de insignifiant cum sunt banii.     

Vreti sa ajungeti de la iepuri la bani sau de la bani la iepuri ? :) Lasand gluma deoparte, capitalul de pornire il veti gasi in banci. Traim in secolul 21  si e putin probabil ca cineva sa mai demareze intr-o afacere serioasa fara ajutorul bancilor.


Sar putea sa iti placa si :
1158$/luna
958$/luna
pana la 2000$/luna

4 comentarii:

  1. pare destul de profitabila ideea ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da interesant mod de a face niste bani in aceste vremuri in care tot mai multi cauta ideii despre cum sa facem bani. Dar poate iti ia cineva ideea si va avea succes cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. felicitari pentru postare, dar ar mai trebui lucrat putin la Pasul nr.8, in sensul ca ar fi binevenite si niste idei de finantare a afacerii.

    RăspundețiȘtergere

 
Copyright © . Bani online si bani pe net - Posts · Comments
Theme Template by .